Flammen skjulte to S.O.E.-faldskærmsagenter i 1943

Dokumenter fundet i Landsarkivet i Lund viser, at Bent Faurschou Hviid (Flammen) også havde kontakt til Special Operations Executive (S.O.E.) under besættelsen.

Flammen bliver i løbet af 1943 en del af den nyligt etablerede modstandsorganisation "Holger Danske" i København, og han tilknyttes sammen med "Citronen" til "Holger Danske II" først under ledelse af Jens Lillelund og senere kriminaloverbetjent på Frederiksberg O.B. Bertelsen.



Foto: Olav Bertel Bertelsen (th) fotograferet i januar 1944 sammen med Flammen (tv) og Carl Munck fra Stjerne Radio  i midten.  Foto: Frihedsmuseet.


Da Flammen i efteråret 1943 føler jorden brænde under sig, beslutter han at forsøge at komme til Sverige, og det lykkes.

Den 9. oktober 1943 kommer Flammen ombord på en båd i Ålsgårde og bliver sejlet til Helsingborg. I lige linie var det en sejltur over Øresund på blot 10 km.  Flammen medbringer bl.a. 2500 kr. i kontanter.

I begyndelsen af oktober 1943 strømmer tusindvis af flygninge til Sverige over Øresund med hjælp fra forskellige transportgrupper. De svenske myndigheder indfører derfor forskellige procedurer for modtagelse og indkvartering af flygtningene.

Kort tid efter ankomsten til Sverige blev de mange  danske og udenlandske flygtninge, der var ankommet fra Danmark interviewet af svensk politi. 

I en af disse svenske politirapporter dukker Flammens navn op.

Flammen fortæller til politiet:

- At han havde været med til at trykke og distribuere det illegale blad "De Frie Danske" i København.

- At han selv havde hjulpet flygtninge til Sverige.
- At han havde hjulpet med at skjule to S.O.E faldskærmsagenter.

Navnene på de to faldskærmsagenter Flammen hjalp oplyses dog ikke.


Kilde: Landsarkivet i Lund, Sverige.

Nogle af de faldskærmsfolk der opererede  i Københavnsområdet i perioden fra Flammen gik ind i Holger Danske og frem til oktober 1943 var sabotageinstruktør Erik Boelskov, radiotelegrafisten Hans Robert Filip Johansen og sabotageinstruktør Paul Hansen. 

Men hvilke to faldskærmsfolk fra S.O.E. der fik hjælp af Flammen i 1943 er ikke klarlagt. Oplysningerne fra de svenske arkiver fortæller os alligevel, at Flammens modstandarbejde var ganske mangeartet og bestod i mere end stikkerlikvideringer.

Flammen vendte efter flugten til Sverige i oktober 1943 relativt hurtigt tilbage til Danmark og fortsatte her sit virke. 

Fra slutningen af 1943 deltager Flammen således i flere likvideringer. Flammen var ligeledes med til sabotagen af Varde Stålværk den 12. december 1943. 

I løbet af 1944 hjælper Flammen og Citronen flere nedskudte allierede flyvere til Sverige.


 ---- ooo ----


Jan Christensen (Copyright). E-mail: jan_christensen@outlook.dk