Våbennedkastninger i Vestjylland: Ny mindesten i Torsted


Det sker ikke så tit mere, men 4. maj 2021 blev en ny mindesten for en våbenmodtagegruppe indviet på 76-årsdagen for Danmarks befrielse. Det skete i landsbyen Torsted, der ligger i Ringkøbing-Skjern kommune i Vestjylland.


Se indslag fra TV Midtvest her

Allerede i de første år af besættelsen var Ringkøbing Fjord et vigtigt pejlemærke for et stort antal flyvninger til Danmark. Det var nemlig et karakteristisk og let identificerbart punkt ved den danske kyst. Under 2. verdenskrig blev der fra England gennemført 415 succesfulde flyvninger med våben til de danske modstandsfolk. Derudover var der titusinder af overflyvninger af Danmark af de bombefly, der var på vej mod de nordlige dele af Tyskland og Polen.
Den nye mindesten vejer 10 tons.
Foto: Jan Harpøth


I 1944 og 1945 kom Torsted-egnen selv med på nedkastningskortet, da en lokal gruppe samlet modtog 60 containere med våben på fire nedkastninger på to pladser.

Det er Jan Harpøth fra Torsted, der er ildsjælen bag den nye mindesten i Torsted, og han fortæller, at det var modige folk fra landsbyen og egnen, som deltog i modtagearbejdet på egnen


- Ideen kom sidste år, da vi snakkede om 75-året for Danmarks befrielse. Hvorfor har vi ikke rejst en mindesten for Torstedgruppen, tænkte vi.  De folk har dybest set løbet den samme risiko som Hvidstengruppen, men var bare heldige at slippe igennem, sagde Jan Harpøth ved afsløringen.


Flyvevåbnets beredskab overfløj ved indvielsen af mindestenen i Torsted med to F16-jagere, og tidligere forsvarsminister Søren Gade afslørede stenen, der var dækket med en faldskærm. 


Historien bag Torstedgruppen 


Den nye mindesten er rejst på Torstedvej 69 omtrent en kilometer fra modtagepladsen "Blenda".


I Torsted blev der dannet en modtagegruppe under ledelse af brugsuddeler Erhardi Thorndahl, skomager Frederik Daa Jensen og gårdejer Niels Halkjær.  De tre ledende kræfter i gruppen fik samlet de nødvendige folk fra egnen til en større modtagegruppe. 


Erhardi Thorndahl har tidligere om gruppens arbejde fortalt: 


- Det begyndte faktisk med, at før jul i 1943 kom en ung mand ind i butikken (hvor Erhardi arbejdede, red.). Han hed Christian Ulrik Hansen, han forklarede at han kom fra Dansk Samling. Han fortalte, at det var planen, at man ville oprette en nedkastningsplads ved Præstbjergt nær Vind Hede.

Christian Ulrik Hansen

23-årige Christian Ulrik Hansen fra Dansk Samling,  havde bl.a  været assistent for Flemming Juncker i Jylland indtil denne måtte flygte til England i april 1944. Gruppen i Torsted kom godt i gang.

Når folkene i Torstedgruppen hørte en særmelding og “Hilsen til Herodes” eller “Hilsen til Blenda" i BBC-nyhederne, så vidste de,  at en flyvning ville komme fra England samme aften. Blenda var en plads på Vind Hede, der blev benyttet af Torstedgruppen  i 1944 og Herodes var pladsen som blev anvendt ved selve Torsted i 1945. 


Special Operations Executive (S.O.E) kaldte de to modtagepladser henholdsvis Table Jam 148 og Table Jam 222 .


Torstedgruppen samledes altid i brugsforeningen nede i Torsted, når en nedkastning var meldt ud via BBC. Her mødtes gruppen med lastbilen, der skulle bringe byttet hjem. 


Store mængder våben nedkastet


I oktober 1944 var der i Danmark blevet nedkastet våben fra luften til 5.000 mand og et halvt år senere kunne de nedkastede våben forsyne hele 25.000 mand. Omkring en trediedel af alle de våben der blev nedkastet i Danmark under hele besættelsen ankom alene i marts-april 1945.


Formålet med de intensiverede nedkastninger fra slutningen af 1944 var, at en dansk styrke skulle kunne supplere de allierede i tilfælde, at det kom til kampe mod besættelsesmagten i krigens sidste fase.


I alt blev der til Torstedgruppen på Vind Hede pladsen i 1944 nedkastet 36 containere og flere pakker på 3 flyvninger.  På Table Jam 148 flyvningen til Torsted ankom 14. april 1944 en sending på 24 containere. Sendingerne skulle sendes videre Holstebro og Ringkøbing og blev aldrig længe i Torsted. 



Erhardi Thorndahl fortæller, at de sidste 24 containere udelukkende indeholdt våben og ammunition. De øvrige sendinger havde mest bestået af sprængstof og enkeltstykker våben.


Nedkastningen nær Torsted fandt om natten sted 14. april 1945, efter man der havde været et forgæves forsøg natten før. Modtagegruppen valgte at samle de nedkastede containere i en dynge, og så dække dem med grene. Næste dag skulle containerne så tømmes og våbnene transporteres væk.


På vejen hjem fra modtagelsen d. 14. april 1945  blev tre af modtagefolkene taget af tyskerne. Det var Frederik Daa, Kristian Knudsen og Holger Bach og mange af gruppens medlemmer måtte forsvinde for en periode.

Frederik Daa blev arresteret på pladsen hvor den nye mindesten nu står.  Han var kommet hjem fra nedkastningen uden at blive opdaget, men da han hørte støj udenfor, gik han ud med en pistol i lommen. Det viste sig at være tyske soldater, han havde hørt.


Nedkastningerne til Torstedgruppen


Det var pilot Maurice Louis Crequer fra New Newland og hans besætning fra Royal Air Force 161 Squadron, der stod bag nedkastningen af våben i Torsted. Crequer udførte fem succesfulde nedkastninger fra sit Sterling fly med i alt 119 containere og 4 pakker i Danmark til pladser i både Jylland, på Sjælland, Fyn og Lolland. Derudover foretog Crequer og hans besætning også flyvninger til Norge og Holland, fortæller Jan Christensen,  der er ekspert inden for våbennedkastninger i Danmark.


Besætningen bestod af:


Pilot Maurice Crequer, New Zealand

Navigator Collin Muir, New Zealand

Wireless operator Ted Munro, Australien

Ted Fortune, (London) UK

Flight engineer Sid Pym, (London) UK

Reargunner Dick Burns, (Durham) UK

Dispatcher Ken Buttersworth, (Bolton) UK


Torstedgruppen bestod ifølge Torsted Lokalhistoriske arkiv af bl.a. disse personer: 


Fra Torsted: Chauffør Thomas Brogaard,  gdr. Holger Bach, Plantør J.P. Christensen, medhjælper Elvig Christensen, Skomager Frederik Daa Jensen,  Kommis Hagbart Daa Jensen, gdr. Niels Halkjær, Medhjælper Anders Hundsdahl, medhjælper Kristian Knudsen, medhjælper Knud Knudsen,  medhjælper Jens Christensen (Post), medhjælper Kristian Møller, arbejdsmand Ejnar Pedersen,  vognmand Børge Pedersen, Mejeribestyrer Aage Tandrup, uddeler Erhardi Thorndahl, bestyrer Lars Vang, og medhjælper Jens L. Madsen. 


Fra Stadil: Gdr. Johs. Halkjær, Vognmand Ole Kamp, gdr. Peder I. Kamp, medhjælper Kristian Kamp. Desuden: medhjælper Knud V. Larsen, Vedersø, forstander Richter Knudsen, Aarbjerg, cykelhandler Johannes Sloth, Ulfborg, forstkandidat Egon Sørensen, Hover, brunkulsarbejder Anton Vandborg, Ørnhøj, medhjælper Thomas Vejbæk, Vedersø, medhjælper Niels Nielsen, Tim.


Listen over gruppemedlemmer er ikke komplet.


Torsted-gruppen. Foto: Jan Harpøth

Den nye mindesten i Torsted vejer hele 10 tons og dermed næsten det samme som vægten af de 60 containere Torstedgruppen modtog under besættelsen. 

Placeringen af mindestenen ved det gamle forsamlingshus er ikke tilfældig. Det var på forsamlingshusets loft, at modtagegruppen havde placeret en Eureka, der var et apparat, som kunne hjælpe flyet med at finde nedkastningspladsen.

INFO: Vil du hjlælpe med at fortælle historien om andre modtagegrupper i Danmark, så send et tip og oplysninger til denne artikels forfatter på jan_christensen@outlook.dk


Tekst og research: Jan Christensen (Copyright).