Her blev de danske S.O.E. agenter trænet i faldskærmsudspring


Ringway Airport i Manchester (Farvelagt)

Under anden verdenskrig blev 53 agenter fra Special Operations Executive (S.O.E.) sendt til Danmark fra England, for at bistå den danske modstandsbevægelse med bl.a. sabotage, nedkastninger og radiokommunikation. Agenterne var almindelige danskere, der blev rekrutteret fordi de hovedsageligt i forvejen opholdt sig i England f.eks. som sømænd. Enkelte agenter kom dog også til England fra Danmark, men det var meget kompliceret at komme ud af landet under besættelsen.

I alt blev omkring 150 danskere trænet af Special Operations Executive i England. Omkring 100 af disse kom aldrig til at virke, enten fordi de ikke gennemførte agentuddannelsen, blev vurderet som uegnede undervejs, eller fordi de ikke nåede at blive sendt til Danmark før befrielsen.

Skuespilleren Mogens Wieth var f.eks. en af de færdiguddannede faldskærmsagenter, der ikke nåede at blive indsat i Danmark før befrielsen kom. 


Faldskærmsmand og skuespiller Mogens Wieth ved en Royal Air Force 
opvisning på Eremitagesletten 24. juni 1945.

De fleste af de 53 agenter, der kom i aktion i Danmark blev nedkastet med faldskærm, mens nogle få blev sejlet hertil.

Agenternes faldskærmstræning foregik typisk over to uger fra No 1 Parachute Training School Ringway Airport i Manchester og to nærliggende ground faciliteter STS 51A Dunham House, Altrincham ved Manchester og STS 51B Fulshaw Hall, Wilmslow også nær Manchester.

Mellem 1940 og 1945 blev omkring 60.000 allierede faldskærmstropper af mange forskellige nationaliteter trænet på No 1 Parachute Training School Ringway.

Træningen foregik så hemmeligt som muligt i den fjerneste ende af lufthavnen, og agenterne benyttede en særlig indgang til området. I lufthavnen var der forskelligt udstyr med tårne og madrasser til de indledende træningsøvelser. En del af træningen bestod også i spring fra luftballoner.

Når faldskærmseleverne var klar til at springe rigtigt og flyet var lettet fra Ringway Airport, gik der kun få minutter, før eleverne var fremme ved udspringsområdet, der var Tatton Park lidt syd for Manchester.  En agent skulle typisk have fire til syv træningsspring bag sig. 

Der blev indøvet faldskærmsspring  i dagslys, men til sidst skulle også et natspring gennemføres.

En af faldskærmsagenterne Knud Erik Pedersen har i et interview til Peter Birkelund og Henrik Dethlefsen fortalt om faldskærmstræningen, hvor der bl.a. øvedes udspring fra en fasttøjret ballon.

Umiddelbart før Knud Erik skulle springe blev en franskmand dræbt, da hans faldskærm ikke åbnedes. Øvelsen aflystes, man kørte hjem til frokost, men allerede om eftermiddagen genoptoges springene, denne gang fra maskine. En lille belgier sad som nummer et i udspringsrækkefølgen og Knud Erik som nummer to.

Da den grønne lampe lyste, gjorde belgieren sig klar, dispatcheren råbte "go", men belgieren løftede hovedet og svarede "no". Herefter var Knud Erik nummer et. Han gennemførte sit spring fra ca. 300 fod, men besvimede et kort øjeblik i udspringet. Han kom imidlertid straks til sig selv, kiggede op og så den orange skærm."

Faldskærmstræningen krævede altså et ekstraordinært mod hos eleverne.

Området som benyttedes til faldskærmstræningen var store grønne arealer - Tatton Park - i byen Knutsford umiddelbart udenfor Manchester. Herunder kan du komme med på en rundtur i området.

Tatton Park: Foto: Jan Christensen


Tatton Park og mindesmærke for No 1 Parachute Training School Ringway.
Video fra November 2023: Jan Christensen. 



Inskriptionen på mindepladen lyder således:


Throughout most of the Second World War
Tatton Park was the dropping zone for
No.1 Parachute Training School, Ringway.
This stone was set in honour of
those thousands, from many lands
who descended here in the course of
training, given or received, for
Parachute service with the Allied Forces
in every theatre of war

Mindesmærket  i Tatton Park med kranse og Poppy crosses  fra Remembrance Sunday November 2023. Fotos: Jan Christensen

Massenedkastning af faldskærmselever i Tatton Park 

Nogle enkelte danske S.O.E. agenter trænede også udspring med landing i vandet. Landingen foregik i den store sø Rosterne Mere en smule nord for Tatton Park.

Det var meget usædvanligt på europæisk plan, at faldskærmsfolk blev nedkastet i vandet på en rigtig operation. En af de få agenter i Europa, der faktisk blev nedkastet ved denne metode var radiotelegrafisten Mogens Hammer i hans anden ankomst til Danmark.
 
Ifølge Reginald Spink  fra S.O.E.s danske sektion i London valgte man denne metode dels på grund af Hammers vægt, hvilket kunne gøre et spring over land vanskeligt og farligt. Derudover skulle hans ankomst for anden gang til Danmark holdes hemmeligt. 

Muligvis indgik det også i overvejelserne om ændring til nedkastning i vandet, at det var Hammer, der som den første så den dræbte Carl Johan Bruhns lig på marken ved Haslev 10 måneder tidligere, hvor Bruhns faldskærm fejlede og ikke foldede sig ud.

Hammer blev første gang nedkastet i faldskærm ved Haslev d. 28. december 1941 på en operation med kodenavnet Chillblain. Operationen slog fejl da hans makker Carl Johan Bruhn blev dræbt, da Bruhns faldskærm ikke foldede sig ud ved udspringet. Hammer måtte derfor agere på egen hånd og uden radioapparat, som han ikke fik med sig fra nedkastningen.

I august 1942 blev Mogens Hammer kompromitteret og måtte flygte til Sverige. Den 26. september 1942 fløj Hammer så fra Stockholm til Skotland. 

Tre uger efter, at Hammer nåede London blev han sendt tilbage til Danmark for at løse en nødsituation. Operationen foregik natten mellem d.18. og 19. oktober 1942 fik kodenavnet “Table Top A”, og Hammer var ombord på pilot Peter Kingsford-Smiths Whitley fly, der lettede fra Tempsford-basen nær Cambridgte.

Hammer var iført en Water Jumpsuit og blev nedkastet med faldskærm, så han kunne lande i vandet omkring 500 meter fra kysten ved Tisvilde. Operationen blev gennemført under dække af en mineudlægningsoperation. 

Det lykkedes som planlagt Hammer at svømme i land uden at blive set. Han havde også en gummibåd til rådighed, men valgte at svømme direkte i land uden brug af gummibåden.

Hammer skulle ved sin anden ankomst fungere som midlertidig chieforganiser i Danmark efter Michael Rottbøll, som var blevet dræbt af det danske politi.  Den 11.marts 1943 nedkastedes Flemming B. Muus og kunne tage over efter Hammer som ny SOE chieforganiser i Danmark.

Varinka B. Muus var eneste danske kvinde som blev trænet i faldskærmsudspring

Efter at have virket i Danmark som chieforganiser i 1943 og 1944, hvor bl.a. de mange  sabotageaktioner var medvirkende til at udløse Augustoprøret måtte Flemming Muus og hans sekretær og kone Varinka også forlade Danmark i hast og kom senere til England.  Her kom Varinka B. Muus ind i det britiske First Aid Nursing Yeomanry (F.A.N.Y.), der samarbejdede med S.O.E.

Varinka, datter af Monica Wichfeld fra godset Engestofte på Lolland, var den eneste danske kvinde, der under besættelsen modtog F.A.N.Y.- træning og træning i faldskærmsudspring i England på Special Training School no. 1 RAF Ringway i Manchester.

Varinka gennemførte sine fire træningspring d. 4. marts 1945 i Tatton Park, nær Manchester. Hun var tilknyttet groundfaciliteterne på den nærliggende Special Training School STS 51A Dunham House.

Instruktørerne fra STS 51A bemærkede, at Varinka trods hendes meget spinkle kropsbygning, udviste høj grad af mental kontrol og beslutsomhed, og at hun kunne tænke selvstændigt.

På grund af hendes spinkle bygning, lavede hun ekstremt lette landinger d. 4, marts 1945, lyder det i instruktørernes rapport.

Hun gennemførte kurset bedre end instruktørerne havde forventet. Under træningen havde hun desuden på intet tidspunkt udvist træthed eller nervøsitet.  Men instruktører bemærkede også en svaghed i hendes fremtoning og gjorde en anmærkning.

"Hun (Varinka) syntes ikke at forstå vigtigheden af vores sikkerhedsforanstaltninger, og fandt det svært at samarbejde om at være så usynlig som mulig både i Ringway lufthavnen og i udspringsområdet (Tatton Park)", fremgår det af S.O.E.s papirer om Varinka B. Muus. 

Der var ikke mange kvinder på europæisk plan, der blev nedkastet som agenter eller fik faldskærmstræning, men der var en del nedkastninger af kvindelige faldskærmsagenter i Frankrig.


Varinka B. Muus flankeret af hendes mand Flemming B. Muus (tv) og Ole Geisler (th) 
fotograferet lige efter befrielsen. Foto: Nationalmusset



De farlige  faldskærmsudspring

Det var fra juli 1940, at man i England begyndte at udvikle teknikkerne bag faldskærmsudspring, og der var således en større risiko forbundet med udspring i de første par år, der var en slags pionertid for de militære faldskærmsudspring. 

Den første danske faldskærmsmand og chieforganiser Carl Johan Bruhn blev sammen med radiotelegrafisten Mogens Hammer efter endt træning nedkastet med faldskærm ved Haslev d. 28. december 1941. 

Nedkastningen endte som en katastrofe og Bruhn blev dræbt, da hans faldskærm ikke foldede sig ud efter en teknisk fejl. Samme fejl kostede i følge Reginald Spink fra den danske SOE sektion også den danske sømand og SOE-agent Hans E. Therkildsen livet ved træningen i Tatton Park i England. Den næsten færdiguddannede agent blev dræbt 29. januar 1942, da hans faldskærm ikke foldede sig ud.

 Teknologisk gik der endnu nogen tid før man kunne forbedre sikkerheden i forhold til de såkaldte statiske liner som skulle  udløse faldskærmene.


Hans E. Therkildsen. Foto: S.O.E.


Therkildsen skulle sammen med Paul Hermann Johannesen have været radiooperatør for Christian Rottbøll.

Rottbøll og Johannesen  var i  Ringway Lufthavn i Manchester, da ulykken med Therkildsen skete. Reginald Spink fra den danske sektion tog derefter straks til Ringway for at organisere begravelsen og tage sig af Rottbøll og Johannesen.

Therkildsens opgaver blev i stedet overtaget af faldskærmsmanden Max Mikkelsen.

Du kan se et videoklip fra en typisk faldskærmstræning herunder. Spring evt. indledningen over og gå direkte til 2.42 minutter og se videoen derfra.


Tekst og research: Jan Christensen (C) 

Kontakt: jan_christensen@outlook.dk



Læs mere:

Operation Chillblain: Den første SOE-operation i Danmark - her