Operation Chillblain: Den første SOE-operation i Danmark



Carl Johan Bruhn. Foto: Special Operations Executive, UK
Den første SOE-operation i Danmark fandt sted i slutningen af December 1941.  Forinden var et forsøg på at få to danske agenter nedkastet ved Haslev blevet gjort den 1. november 1941, men operationen kunne ikke fuldføres og flyet returnerede til England. Det blev besluttet, at et nyt forsøg skulle gøre måneden efter.

Kodenavnet for operationen  var "Chillblain" og andet forsøg blev gjort d. 27. - 28. December 1941.

Ombord på Sgt. Jones Whitley fly fra Stradishall basen i England var to danske faldskærmsagenter. Det var den 37-årige nyuddannede læge Carl Johan Bruhn (Kodenavn: Chilblain) og maskinmester Mogens Hammer (Kodenavn: Arthur  og senere Table Top) . Begge var blevet trænet af SOE i England og Skotland med henblik på at blive indsat i Danmark.

Bruhn skulle fungere som faldskærmschef i Danmark og opbygge den danske organisation. Hammer skulle fungere som radiotelegrafist.

Nedkastningen var et såkaldt "blind drop", det vil sige uden en modtagegruppe. Nedkastningsstedet ved Haslev var blevet valgt, da Carl Johan Bruhn kendte området ved Bregentved særdeledes godt, da han oprindelig havde studeret skovbrug på stedet inden han drog udenlands for at uddanne sig inden for skovdrift og senere som læge.

Desværre udviklede Operation Chillblain sig til en katastrofe, da Bruhns faldskærm ikke åbnede sig. Grundet en fejl på udstyret havde en udstyrsline i flyet revet sig løs, og hang fast i Bruhn, da han sprang ud.

Næste formiddag kl. 10 blev Bruhn fundet. Her fandtes en lille udfoldet faldskærm med en kuffert på Holtegårdens mark ved Høstentorp med en kortbølgesender og en rygsæk med civilt tøj. 

Cirka 500 meter væk fandtes liget af en mand, der lå på maven. Hans armbåndsur var gået i stå kl. 02.05. Manden var iført tøj med tøjmærker, der skulle indikere norsk oprindelse.  Bruhns coverhistorie var netop, at han var en nordmand, der var flygtet til Danmark, og tøjmærkerne skulle understøtte denne historie.

Kirkebogens tekst om den "ukendte" døde mand.


Bruhn havde ingen papirer på sig. I hans pung med guldtryk "A.C. Illum, København" lå 35 kroner og amatørfotografier af en kvinde.

Foto: Billederne i pungen var af Bruhns skotske kone, 
men det danske politi og tyskerne  fandt aldrig identiteten på hende.


Bruhn var iført en højest usædvanlig pistol  med en aftrækkeranordning under armen, der kunne styres med tommelfingeren. Dansk politi og tyskerne betegnede udstyret som "amerikansk gangsterudstyr".

Politifoto af den kabelpistol (remote control pistol), der blev fundet på
liget af faldskærmsmanden Carl Johan Bruhn. Foto: Frihedsmuseet.

Ved liget fandtes også en lærredspakning med 12 pistoler og ammunition. I den nyfaldne sne fandtes der fodspor hen til den afdøde og derfra videre til skoven og en grøft. Her var der med løv og grene skjult  en camoufleret overtræksdragt og en hvid silkefaldskærm. Udspringsstedet for den anden og undslupne person (Hammer) blev ikke fundet.

Politiet kunne ikke identificere de pågælgende personer, og udlovede derfor kort tid efter en dusør på indtil 5000 kr. for oplysninger, der kunne føre til anholdelse af den forsvundne person. 500 kr. blev udlovet for oplysninger om identiteten på den afdøde. 



Inden nedkastningen af de to agenter havde det været flyets opgave at kaste nogle bomber nær Storstrømsbroen som afledningsmanøvre.

Fire bombenedslag blev noteret på og ved jernbanedæmningen på Masnedø nær Vordingborg.

Den 28. december 1941 kl. 9 indfandt politi fra Vordingborg sig på stedet, hvor et bombekrater på 7 meter i diameter og 3 meter i dybde blev fundet. På selve dæmningen var der et krater på 30 cm i dybden og 7 meter i diameter. Desuden var der sket mindre skade på banehegnet og statstelegrafens telefonledninger.

Nyheden om Bruhns tragiske død nåede England kort tid efter gennem en kodet besked i en annonce i Politiken med overskriften "Hvor er min taske?". Forskellige koder  og betydning heraf var på forhånd aftalt.

Collage: Jan Christensen (Copyright)

Tæt på stedet, hvor Carl Johan Bruhn blev fundet er der rejst en mindesten. Teksten på mindestenen indledes med: Den første af Danmarks sønner fra de frie danske i England.



Mindestenen er fundet af lokale skovfolk i Grevindeskoven, 
og senere bragt til Torpeskoven med inskription.  Foto: Jan Christensen (C)




Placeringen af mindestenen for Carl Johan Bruhn i Torpeskoven ved Haslev.

Mogens Hammer måtte som følge af ulykken overtage Bruhns opgaver, og det lykkedes ham at opbygge og uddanne flere sabotagegrupper indtil en ny chieforganiser Christian Rottbøll kunne indsættes.

Det danske politi var efter fundet af Bruhn meget opmærksomme på mulighederne for, at flere faldskærmsfolk kunne blive nedkastet i Danmark. 

 I 1942  indførtes et snævert samarbejde mellem den tyske værnemagt
og de danske myndigheder om eftersøgning af faldskærmsfolk,  
Kilde: Danske Politi Efterretninger, 1942

Carl Johan Bruhn var en personlig ven af Ralph C. Hollingworth, der var Head of SOE Denmark. Efter krigens afslutning blev Hollingworths førstfødte datter navngivet efter Bruhns skotske kone.

Foto: Jan Christensen (C)



----ooo----

Jan Christensen (Copyright). E-mail: jan_christensen@outlook.dk