Danskerne kunne ytre sig mod tyskerne på forskellig vis under besættelsen. Alsangen og kongemærket gjorde det muligt for den brede befolkning indirekte at vise deres utilfredshed med tyskerne. Andre benyttede sig af drillerier, og der skulle tit og ofte ikke ret meget til at fornærme tyskerne.
På forespørgslen fra den tyske soldat havde cykelhandleren svaret: "I næste måned kan De få slanger, så er englænderne her, og de bringer cykelslanger med". Det fik soldaten og hans kommandant til at kontakte politimesteren i Helsingør med en klageskrivelse. Det vides ikke, om den kække bemærkning fik konsekvenser for cykelhandleren ..
Den første våbennedkastning på Sjælland fandt først sted omkring en måned senere. Det var om natten mellem d. 10. og 11. august 1943 ved Gyldenløves Høj på midtsjælland. Men cykelhandleren i Helsingør var åbenbart velinformeret om, hvad der fra tid til anden også var i containerne fra England.
Slanger og dæk var iøvrigt næsten ikke til at skaffe på den tid, hvis man da ikke ville give omkring 100 kr. på den sorte børs for et par slanger. Bemærkede man på den tid en cykel med helt nye dæk på, så kunne dens ejermand også godt være en heldig modstandsmand!
Manglen på cykeldæk gjorde, at dækkene under besættelsen
ofte blev erstattet af træfælge. Foto: Nationalmuseet
Tekst og research: Jan Christensen (C)