Foredrag om luftkrigen over Danmark: Halifax BB309 flystyrtet i Slaglille i 1943

 



Er man interesseret i luftkrigen over Danmark under besættelsen, så er der nu mulighed for at høre historien om Royal Air Force flyet Halifax BB309 med polsk besætning som blev skudt ned over Midtsjælland af en tysk natjager i september 1943.

Tirsdag d. 3. oktober 2023 har man mulighed for at høre historien, hvor luftkrigen over Danmark ramte landsbyen Slaglille ved Sorø hårdt.

I foredraget fortælles historien om syv polske polske flyvere, der udgjorde besætningen på et Royal Air Force bombefly og for 80 år siden under hjemflyvningen fra en S.O.E. våbennedkastning i Polen blev skudt ned af et tysk natjagerfly.

Flyet ramte ved nødlandingen et hus i Slaglille på Midtsjælland, hvorved fem personer døde. Fem af besætningsmedlemmer i flyet døde også, da flyet ramte huset. To polske besætningsmedlemmer slap fra styrtet med livet i behold heriblandt agterskytten, der netop havde skudt det angribende tyske natjagerfly ned. Det tyske fly styrtede ned i nærheden, og alle tre tyske flyvere døde.

Agterskytten i RAF-flyet Roman Puchała kæmpede sig ud af det brændende fly og reddede sit liv, men blev snart fundet af tyskerne og taget til fange. Han blev sendt i fire forskellige krigsfangelejremen overlevede den umenneskelige behandling han og medfangerne blev udsat for i Tyskland.

Piloten Tadeusz Miecznik blev hårdt kvæstet og slynget ud af flyet, men overlevede og med hjælp fra den danske modstandsbevægelse i Ringsted og Nordsjælland blev han smuglet ud af Ringsted Sygehus og senere transporteret med båd til Sverige.

Det er militærhistoriker Jan Christensen, der fortæller historien om våbennedkastningen i Polen og flystyrtet i Slaglille.

Foredraget er arrangeret af Slaglille-Bjernede Husflidsforening og holdes i Foreningshuset Slaglille Bjernede, Bjernedevej 27, 4180 Sorø d. 3/10 2023 kl. 19.

Er man ikke medlem af foreningen koster det 50 kr. at deltage som kan betales i indgangen.


 
 
---000---

Foredragsholder: Jan Christensen, E-mail: jan_christensen@outlook.dk