I takt med at SOE´s våbenflyvninger til Danmark tog kraftigt til fra 1944 var der også flere og flere modtagelser, der ikke blev til noget.
I bogen "Distrikt 14" der omhandler våbenmodtagegrupperne i Distrikt Silkeborg og deres aktiviteter 1944 - 1945 kan man læse : "Toldstrup fortæller, at vanskelighederne med at finde frem til pladserne skyldtes, at man i krigens sidste fase brugte polske piloter, der ikke var så veluddannede som de engelske og amerikanske".
Fakta viser i dag at den jyske nedkastningsleder Toldstrup tog fejl. Tilbage i 1983 (et brev fra Toldstrup benyttes som kilde i bogen), var det dog ikke muligt at få adgang til Royal Air Force arkiverne om våbennedkastningerne i Danmark. Toldstrup eller andre havde derfor ingen fakta at holde sig til.
De engelske arkiver viser idag, at de polske piloter udelukkende fløj operationer til Danmark mellem april og august måned 1943. Altså ikke i 1944 og 1945 som Toldstrup troede.
Ud af 6 polsk bemandede SOE-flyvninger til Danmark i 1943, blev kun en enkelt ikke gennemført. Det var flyvningen til Madum sø d. 23. juli 1943. Denne operation kunne ikke gennemføres grundet vejrforholdene.
Den første succesfulde nedkastning på Fyn og på Sjælland blev udført af en polsk besætning på en dobbeltoperation i august 1943.
Pilot Henryk Bober og hans besætning nedkastede 6 containere ved Enebærodde på Nordfyn og derefter 6 containere ved Gyldenløves Høj nær Ringsted. Læs historien om den første våbennedkastning på henholdsvis Fyn og Sjælland her.
Den polske pilot Henryk Bober (tv) og hans navigatør Antoni Freyer, der stod for den første nedkastning på Fyn og Sjælland. Foto: RAF og Jan Christensen (privat)
Det var iøvrigt også polske flybesætninger, der stod for 3 succesfulde nedkastninger til Hvidstengruppen ud af i alt 7 gennemførte nedkastninger til modtagegruppen.
Når en våbenmodtagelse fra England ikke lykkedes, skyldes det typisk vejrforholdene, beskydning fra tysk side på udturen, tysk aktivitet på egnen ved modtageområdet, at der ingen modtagegruppe var eller at morsesignalerne mellem fly og modtagegruppe ikke var udført som aftalt.
Selv med så dygtig en modtagechef som Toldstrup i Jylland ville en vis andel af flyvningerne altid blive ramt af uforudseete ting og herefter af Royal Air Force måtte betegnes som "Not completed".
De polske besætninger fløj i 1943 iøvrigt også en lang række SOE-operationer for Royal Air Force til bl.a. Frankrig, Polen og Norge. Besætningerne var således lige så veluddannede som alle øvrige nationaliteter, der stod for de særlige Special Duty flyvninger med våben til de europæiske modstandsbevægelser.
Rekonstruktiion af våbenmodtagelse på Falster 1945. Kilde: dfi.dk
Jan Christensen (Copyright). E-mail: jan_christensen@outlook.dk